

Ebéd
Lassagne
Idő
180 perc
Személy
8
Hozzávalók
Piros mártáshoz:
-
1 kg paradicsom
-
1 közepes lilahagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
150 g cukkini
-
1 babérlevél
-
3 db közepes méretű bazsalikom ág
-
3 ek extraszűz olívaolaj
-
6 közepes bazsalikomlevél
-
só ízlés szerint
További összetevők:
-
250 g száraz vörös lencse
-
20 g sörélesztőpehely
-
7 dl növényi tej
-
4 ek zab- vagy csicseriborsóliszt
-
4 ek növényi margarin
-
1/2 tk szerecsendió
-
1 csipet őrölt fehér bors
-
vegán olvadós sajt
-
1 tk só
-
1 tk szárított bazsalikom
-
1 tk oregánó
-
1 tk fokhagymapor
-
200 g gluténmentes tészta
Elkészítés:
Piros mártás:
-
Kevés olívaolajon dinszteljük meg a lilahagymát, majd adjuk hozzá az apróra zúzott fokhagymákat és egy csipet sót.
-
Majd nagylyukú reszelőn reszeljük bele a cukkinit és a paradicsomot, úgy, hogy minél kevesebb héja kerüljön bele. Hozzáadjuk a babérlevelet és a 3 bazsalikomágat, majd forrásig melegítjük.
-
Fedjük le, majd alacsony lángon főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Közben olykor keverjük meg. ízlés szerint sózzuk.
Tészta öszzeállítás:
-
Öblítsük le a vöröslencsét, majd 3 bögre vízzel és egy fél tk sóval tegyük fel főni közepes lángon. Amikor elkészült, szűrjük le és keverjük össze a mártásunkkal.
-
A besamel elkészítéséhez megolvasztjuk a vajat közepes lángon, majd beleszórjuk a lisztet és alaposan csomómentesre keverjük. Majd habzásig hevítjük. A felmelegített tejet fokozatosan, kevergetés mellet adagoljuk hozzá, utána a fűszereket és esetleg egy csipet cukrot vagy édesítőt.
-
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
-
Tegyünk körülbelül egy csésze szószt a sütésálló edény aljára, majd tegyünk rá 4-5 lassagne tésztát, erre a besamel mártást. Terítsük rá a spenótokat, majd még egy sor tészta, piros mártás, tészta és besamel szósz, tészta és a piros mártás kerüljön felülre.
-
Fedjük le szorosan fóliával és süssük 40 percig, majd vegyük le róla és tegyük a sütőbe 15 percre. A növényi sajtot csak az utolsó 5 percben tegyük rá.
