top of page
italian-spaghetti-tomato-sauce-with-parmesan-inside-blue-plate-top-view.jpg
Ebéd, Vacsora

Vöröslencse bolognai

Idő
60 perc

Személy
6

Hozzávalók

  • 1 ½ evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír

  • 1 nagy lilahagyma, apróra vágva

  • 4 fokhagyma gerezd, lereszelve / passzírozva

  • 1 tk szárított oregánó / kakukkfű

  • 1 ½ teáskanál só,  ízlés szerint több

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

  • 150 g sűrített paradicsom (ha lehet, tubusos)

  • 720 ml zöldségleves/alaplé

  • 185 g  vörös lencse

  • 32 g dió / pekándió, apróra vágva

  • 410 g konzerv hámozott paradicsom

  • 340-454 g hosszú, széles metélt / tagliatelle /penne / gnocchi / spagetti tészta, szükség szerint gluténmentes verzióban (köles, kukorica)

  • 1 evőkanál balzsamecet/ 1-2 kanál nádcukor

  • petrezselyem / friss bazsalikom, apróra vágva vagy szárítva (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Főzés előtt 40 percre áztassuk be a vörös lencsét hűvös vízbe. Közben aprítsuk össze a hagymát, a foghagymát és a diót.
     

  2. Egy mélyebb edényben melegítsük fel a zsírt/olajat, adjuk hozzá a hagymát, majd egy csipet sót.  Mikor kicsit megpirult, tegyünk hozzá néhány kanál vizet. Pároljuk üvegesre.
     

  3. Adjunk hozzá fokhagymát, kakukkfüvet, oregánót, másfél teáskanál sót és borsot ízlés szerint. Gyakori kevergetés mellett pirítsuk 60-90 másodpercig.
     

  4. Majd keverjük hozzá a paradicsompasztát és főzzük 2-3 percig, hogy karamellizálódjon, nagyon gyakran keverve, amíg sötétebb vörös színű lesz.
     

  5. Öntsük bele az alaplevet, a lencsét és a diót, jól keverjük össze.
    Hagyjuk főni amíg fel nem forr, majd csökkentsük a hőt közepesen alacsony hőmérsékleten, 20 percig pároljuk, alkalmanként keverve.
     

  6. Adjuk hozzá a zúzott paradicsomot, és főzzük további 15-20 percig vagy amíg a lencse majdnem kész állagú lesz, alkalmanként kevergessük meg, hogy ne ragadjon le.
     

  7. Közben főzzük ki a tésztát szintén al dente.
    Egy kanál tésztavizet tegyünk félre (lehet, hogy nem lesz rá szükség). Szűrjük le a tésztát, de ne öblítsük le.
     

  8. Kóstoljuk meg a szószt ízesítés céljából, és adjunk hozzá további sót és borsot ízlés szerint. Keverjük hozzá a balzsamecetet vagy 1-2 teáskanál nádcukrot.
     

  9. Adjuk hozzá a forró főtt tésztát a szószhoz.
     

  10. Tegyünk hozzá egy kicsi tésztavizet, ha túl sűrűnek ítéljük a szószt.
     

  11. Tálaljuk apróra vágott petrezselyemmel vagy bazsalikommal.

top-view-natural-medicinal-spices-herbs.jpg
Comments

שיתוף המחשבות שלךהתגובה הראשונה יכולה להיות שלך.
bottom of page