

Ebéd, Vacsora
Vöröslencse bolognai
Idő
60 perc
Személy
6
Hozzávalók
-
1 ½ evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
-
1 nagy lilahagyma, apróra vágva
-
4 fokhagyma gerezd, lereszelve / passzírozva
-
1 tk szárított oregánó / kakukkfű
-
1 ½ teáskanál só, ízlés szerint több
-
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
-
150 g sűrített paradicsom (ha lehet, tubusos)
-
720 ml zöldségleves/alaplé
-
185 g vörös lencse
-
32 g dió / pekándió, apróra vágva
-
410 g konzerv hámozott paradicsom
-
340-454 g hosszú, széles metélt / tagliatelle /penne / gnocchi / spagetti tészta, szükség szerint gluténmentes verzióban (köles, kukorica)
-
1 evőkanál balzsamecet/ 1-2 kanál nádcukor
-
petrezselyem / friss bazsalikom, apróra vágva vagy szárítva (elhagyható)
Elkészítés:
-
Főzés előtt 40 percre áztassuk be a vörös lencsét hűvös vízbe. Közben aprítsuk össze a hagymát, a foghagymát és a diót.
-
Egy mélyebb edényben melegítsük fel a zsírt/olajat, adjuk hozzá a hagymát, majd egy csipet sót. Mikor kicsit megpirult, tegyünk hozzá néhány kanál vizet. Pároljuk üvegesre.
-
Adjunk hozzá fokhagymát, kakukkfüvet, oregánót, másfél teáskanál sót és borsot ízlés szerint. Gyakori kevergetés mellett pirítsuk 60-90 másodpercig.
-
Majd keverjük hozzá a paradicsompasztát és főzzük 2-3 percig, hogy karamellizálódjon, nagyon gyakran keverve, amíg sötétebb vörös színű lesz.
-
Öntsük bele az alaplevet, a lencsét és a diót, jól keverjük össze.
Hagyjuk főni amíg fel nem forr, majd csökkentsük a hőt közepesen alacsony hőmérsékleten, 20 percig pároljuk, alkalmanként keverve.
-
Adjuk hozzá a zúzott paradicsomot, és főzzük további 15-20 percig vagy amíg a lencse majdnem kész állagú lesz, alkalmanként kevergessük meg, hogy ne ragadjon le.
-
Közben főzzük ki a tésztát szintén al dente.
Egy kanál tésztavizet tegyünk félre (lehet, hogy nem lesz rá szükség). Szűrjük le a tésztát, de ne öblítsük le.
-
Kóstoljuk meg a szószt ízesítés céljából, és adjunk hozzá további sót és borsot ízlés szerint. Keverjük hozzá a balzsamecetet vagy 1-2 teáskanál nádcukrot.
-
Adjuk hozzá a forró főtt tésztát a szószhoz.
-
Tegyünk hozzá egy kicsi tésztavizet, ha túl sűrűnek ítéljük a szószt.
-
Tálaljuk apróra vágott petrezselyemmel vagy bazsalikommal.
