


Vacsora
Köles "túró" gombóc
Idő
70 perc
Személy
6
Hozzávalók
-
300 g köles
-
7,5 dl víz
-
2 csipet só
-
4,5 dl növényi tej
-
110 g kukoricadara
-
kókuszzsír
-
vanília kivonat
-
kókuszvirág cukor/édesítő
-
1 (bio) citrom leve és héja
-
300 g zsemlemorzsa
Elkészítés:
-
Főzés előtt a kölest nagyon alaposan átmossuk és beáztatjuk egy órára, majd leöblítjük és feltesszük főni 2 csipet sóval, 3 bögre vízzel, alacsony hőfokon, lefedve.
-
Mikor felszívta az összes vizet (10-15 perc) tegyük hozzá a növényi tejet, a citrom levét és héját lereszelve, a vaníliát, a kukoricadarát és a kókuszvirág cukrot ízlés szerint.
-
Jól keverjük össze, majd hagyjuk főni legkisebb fokozaton, olykor megkeverve, amíg teljesen meg nem puhul.
-
Majd tegyük félre kihűlni, ekkor érnek össze teljesen az ízek és éri el a kívánt állagot.
-
Mikor már csak langyos a köles pirítsuk meg a zsemlemorzsát egy kevés kókuszzsíron.
-
Majd nedves kézzel a köleses masszából gombócokat formázunk, amiket meghempergetünk a zsemlemorzsában.
-
Növényi tejföllel, lekvárral vagy fahéjjal tálaljuk.