

Ebéd
Rakott kel
Idő
100 perc
Személy
6
Hozzávalók
-
1 kisebb fej kelkáposzta
-
1 nagy lilahagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1-2 tk füstölt pirospaprika, vagy valamilyen füstös ízhatású grill fűszerkeverék
-
200g basmati rizs
-
2 db nagyobb répa
-
2 dl paradicsompüré
-
1 doboz vegán tejföl
-
Só, bors, ízlés szerint
-
kókuszzsír/olíva olaj
-
½ kanál őrölt kömény
Elkészítés:
-
A vöröslencsét beáztatjuk 30 percre.
-
Közben a rizst megfőzzük a szokásos módon.
-
Egy mélyebb edényben melegítsük fel a zsírt/olajat, adjuk hozzá a hagymát és a 2 répát apróra vágva, majd egy csipet sót. Mikor megpirult kicsit, adjunk hozzá néhány kanál vizet. Pároljuk üvegesre.
-
Tegyünk hozzá fokhagymát, sót és borsot ízlés szerint. Gyakori kevergetés mellet pirítsuk 60-90 másodpercig.
-
Majd öntsük hozzá a paradicsompürét, a pirospaprikát és a lencsét és öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi. 15-20 perc alatt főzzük puhára.
-
Addig a kelkáposztát megmossuk, félbevágjuk, torzsáját eltávolítjuk és nagyobb csíkokra felvágjuk. Feltesszük főni, fűszerezzük, sóval, adalékmentes leveskockával vagy vegamix-szel. Forrástól számítva 10 percig főzzük.
-
Amikor minden elkészült a rizst összekeverjük a lencsével és fűszerezzük még. ha úgy érezzük.
-
Előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra.
-
Előveszünk egy jénai tálat, ha szükségét érezzük kikenhetjük zsírral/ olajjal.
-
Majd a kelkáposzta felét szétterítjük a tál alján rá jön a rizses keverék majd a kelkáposzta másik fele arra pedig a tejföl.
-
40 percig sütjük alsó-felső sütéssel vagy amíg a teteje megpirul.
